Ποιο μουσικό όργανο να επιλέξει το παιδί μου;
Στην ηλικία των 6 ετών περίπου, τα περισσότερα παιδιά σκέφτονται να ξεκινήσουν την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, με επικρατέστερα το πιάνο και την κιθάρα.
Ποιες είναι οι διαφορές τους όμως και τι σκεφτόμαστε συνήθως μέχρι να καταλήξουμε σε ένα από τα δύο μουσικά όργανα; Το πιάνο είναι ο «βασιλιάς» των οργάνων, επιβλητικό στην όψη, με πολύ πλούσιο ρεπερτόριο, δυνατό ήχο, και σχετικά εύκολο στα πρώτα μουσικά βήματα του παιδιού. Η κιθάρα από την άλλη έχει τη φήμη του «λαϊκού» οργάνου, με μικρότερο ρεπερτόριο, ασθενέστερο ήχο και μοιάζει δυσκολότερη στην αρχή. Δυσκολότερη γιατί χρειάζεται περισσότερη μυική δύναμη, τα δάχτυλά δεν βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο και ο ήχος παράγεται από τον μουσικό. Εάν το δούμε όμως από μία άλλη οπτική, τα προτερήματα ενός οργάνου ίσως να είναι και τα μειονεκτήματά του. Το πιάνο λοιπόν:
 1. Έχει πλούσιο ρεπερτόριο άρα περισσότερο διάβασμα
 2. Είναι επιβλητικό στην όψη πράγμα που το κάνει δύσκολο στη μετακίνηση λόγω βάρους και όγκου
 3. Είναι ο «βασιλιάς» των οργάνων αλλά το κόστος αγοράς του είναι μεγάλο (βέβαια υπάρχει και η προσωρινή λύση της αγοράς αρμονίου).
Με την ίδια λογική, τα μειονεκτήματα της κιθάρας θα μπορούσαμε να τα δούμε ως θετικά.
 1. Το όργανο ακουμπάει στο σώμα μας άρα μας βοηθάει να εκφραστούμε ευκολότερα.
 2. Το μικρότερο ρεπερτόριο συνεπάγεται μικρότερη ύλη.
 3. Είναι οικονομικότερη στην αγορά της.
 4. Εύκολη στη μεταφορά
 1. Tο “λαϊκό” της στοιχείο σε συνάρτηση με το μικρό της μέγεθος, την κάνει πιο «παρεΐστικη». (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και πλούσιο κλασικό ρεπερτόριο στην κιθάρα).
Εδώ λοιπόν έρχεται το δίλημμα. Πιάνο ή κιθάρα; Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να τίθεται τέτοιο δίλημμα καθώς υπάρχουν και άλλα μουσικά όργανα. Καλό θα ήταν το παιδί να γνωρίσει από κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα μουσικά όργανα, να παίξει με αυτά και να παράξει ήχους. Να δει με ποιο όργανο αισθάνεται καλύτερα, ποιο το εκφράζει περισσότερο και αφού καταλήξει σε ένα από αυτά, να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερους καθηγητές (που διδάσκουν το μουσικό όργανο που επέλεξε) ώστε να δει ποιος τον εμπνέει. Η χημεία μαθητή – καθηγητή είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή ενός μουσικού οργάνου. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα παιδιά διαλέγουν καθηγητή και όχι όργανο. Συνοψίζοντας, όσα θετικά ή αρνητικά και να βρίσκουμε στο κάθε μουσικό όργανο σημασία έχει:
 • Tι εκφράζει το παιδί
 • Η χημεία με το δάσκαλο
 • Η απόφαση να είναι του παιδιού, έχοντας πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων που θα αναλάβει.